SANATATE SI VINDECARE PRIN DIETA

Progresul rapid al stiintei si tehnologiei, remarcabil in ultimul secol, nu a schimbat cu nimic traditionala urare care ni se face si pe care o facem celor dragi in momentele speciale ale vietii:,,Sa iti dea Dumnezeu sanatate si fericire!”

In anul 2000, OMS a definit sanatatea ca fiind ,,starea de bine fizic, mental si social’’. Asa cum intuim cu totii, sanatatea este o conditie care faciliteaza aparitia starii de fericire.

Progresul stiintei in general si al medicinei, in particular  ne ofera modalitatile de dezvoltare a abilitatilor cognitive, emotionale si sociale necesare dezvoltarii unui stil de viata sanatos, prin intarirea comportamentelor benefice si reducerea comportamentelor de risc. Medicina bazata pe evidente demonstreaza ca persoanele care au dezvoltat aceste abilitati se adapteaza mai usor la situatiile de boala si au o calitate a vietii crescuta.

Dintre toti specialistii din domeniul medical, medicului de familie, care stabileste un diagnostic de sanatate, ii revine si responsabilitatea  de a mentine starea de sanatate a celui care i se adreseaza, prin informatiile pe care i le ofera referitor la alimentatie benefica, exercitiu fizic, atitudine psihica.

Instinctul de alimentatie este primul care apare in istoria naturala a vietii individului si de aceea alimentatia este considerata ,,cea mai bogata si mai corecta experienta din existenta speciei’’. Gurmanzii (sau folosind termenul autohton, legumaretii) inteleg actiunea de a manca ca pe un exercitiu spiritual, ale carui rezultate sunt aproape imediate, caci cuprinde in el, nebanuit, ocazia  de a ne exprima iubirea si recunostinta , este momentul de reculegere  al unei zile pline. Inca din antichitate era cunoscut aforismul conform caruia: „Doar hrana vie si proaspata ii poate permite omului sa ramana sanatos, sa fie fericit si sa simta adevarul.”  

In absenta sanatatii, apare boala, suferinta. Alimentatia nesanatoasa si excesiva, care conduce la obezitate, favorizeaza astfel aparitia celor mai frecvente boli cronice cu care se confrunta omul contemporan: diabetul zaharat, dislipidemia, hipertensiunea arteriala, boala cardiaca ischemica, varicele membrelor inferioare, refluxul gastro-esofagian, steatoza hepatica, litiaza biliara, artrozele, unele tulburari respiratorii si boli ale pielii, guta, sindromul de ovar polichistic, multe forme de cancer, dar si a problemelor sociale, economice si psihologice, ca rezultat al prejudecatilor si discriminarii cu care se confrunta persoanele obeze. Chiar si o scadere modesta in greutate, scade riscul de aparitie al acestor complicatii.

Scaderea in greutate necesita modificari dietetice, intensificarea activitatii fizice si terapie comportamentala. Medicul specialist poate oferi informatia necesara pentru alcatuirea unei diete personalizate, adaptata nevoilor si preferintelor fiecaruia, care sa conduca la rezultatul propus, fiind totodata benefica pe termen lung.

Atat in supraponderalitate, cat si in majoritatea bolilor , o dieta  corecta contribuie la vindecare, la restabilirea treptata a starii de sanatate, de bucurie si vitalitate.